Hundkurser & privatträningar i Sollentuna

En Härlig Hund H-märkt Hundföretag

Vanliga frågor om valp

Här listar vi de vanligaste frågorna vi får från valpägare om valpen.

Om du inte hittar svar på dina frågor så tveka inte att kontakta oss med dina frågor och funderingar.

Vi får dagligen frågor från nya valpägare som behöver svar på frågor, rådgivning och hjälp kring deras valpar.  Att skaffa valp är underbart och superjobbigt på samma gång! Som ny hundägare kan det vara svårt att veta vem man ska lyssna på eller vilka råd man ska följa! Det är en djungel med information där ute.  Man behöver vara kritisk och ta till sig av det råd som känns bra i magen och hjärtat helt enkelt. Vi vill göra det lite enklare för både befintliga kunder och nya som funderar på att skaffa valp att lista de vanligaste frågorna som vi får kring valpen och dess beteenden. 


Hur får jag valpen rumsren?
Svar: alla valpar är olika och att bli rumsren kan ta både kortare och ta längre tid. Det viktigaste när du försöker få valpen rumsren är att ha tålamod och att vara konsekvent. Ta alltid ut och rasta din valp efter sömn, lek och mat! Det blir mycket springande den första tiden, men ju mer konsekvent du är med att orka springa ut med valpen när den vilat, lekt eller ätit och druckit desto snabbare kommer den att lära sig. Att bli arg på en valp som kissar inne kommer bara resultera i att den blir rädd för dig och undviker att uträtta sina behov i närheten av dig och istället får du en valp som smyger undan för att uträtta sina behov. Tryck heller aldrig ner en valps nos i kisset. Det är obehagligt, dumt och har absolut ingen effekt! Det kan vara bra och tryggt att låt valpen gå till samma rastplats i början och beröm gärna valpen lugnt när den uträttar sina behov för att skapa en bra vana. Kom ihåg att det kan ta upp till 6 månader innan valpen är stor nog att kunna hålla sig över natten.

Varför biter min valp i allt och alla ? 

svar: Det är helt normal och naturligt att valpar bits och nafsar. Det betyder inte att din valp kommer bita i människor och annat som vuxen. Valpar undersöker med munnen. Och med största sannolikhet så försvinner bitandet helt utav sig självt när valpen har bytt sina tänder. Det är vanligt att valparna blir bitigare på eftermiddagarna när den blir lite övertrött och mer stressad. Lösningen på bitandet ligger inte i att försöka tillrättavisa den uppspelta och bitiga valpen, det kommer troligen bara resultera i att det blir ännu värre. Bättre är i stället att försöka förebygga genom att pausa valpen flera gånger under dagen, lek lugnare lekar i stället för att tex kasta bollar och pinnar vilket bara ökar på valpens stress ännu mer. Att få bita och gnaga på tuggben, kong eller tex en fuktig och kall frottéhandduk som du lagt en stund i frysen är skönt när det gör ont och kliar i munnen. Träna passivitet och behärskning. Erbjud alltid ett alternativ som valpen får bita på när valpen biter på något som den inte får bita på. Viktigast av allt - Ha tålamod för det går över! 

När slutar valpen bitas?

Svar: Valpen bits som allra mest precis innan den ska byta ut sina tänder. Då tuggar dem på allt, oavsett om det är en hand, ett stolsben eller en leksak. För de flesta valpar brukar det lugna ner sig runt 4,5-5 månaders ålder (lite beroende på ras).


Boka valpkurs i Sollentuna hos En Härlig Hund

Funderar du på att skaffa valp?

Eller kanske har du redan fått hem en ny liten familjemedlem. Att få hem en liten valp är något av det bästa som finns, men det innebär också ett stort ansvar och mycket jobb många år framåt. Här samlar vi lite matnyttigt till dig som är eller funderar på att bli hundägare.