Beteenden hos hunden

Har din hund börjat skälla, dra i kopplet, bita, hoppa på alla som vill hälsa eller göra utfall vid hundmöten. Kanske känner du att du provat allt och kanske du till och med funderar på att anlita en hundpsykolog.
Det viktigaste att komma ihåg är att oavsett vad din hund gör så gör den det inte för att reta dig eller trotsa dig! Det finns alltid en bakomliggande orsak till beteendet. För att kunna jobba bort problemet måste du förstå VARFÖR hunden beter sig som den gör och utgå från grundorsaken. En hundpsykologs jobb är bland annat att hjälpa dig att finna grundorsaken till din hunds beteende och att hjälpa dig och din hund med genom att lägga fram en träningsplan, finnas som bollplank mm. Om din hunds beteende blir för stort och svårt att hantera tveka aldrig att ta professionell hjälp.

Varför beter sig hunden så? 

1. För lite motion
Enligt en undersökning gjord av A. Hallgren 1997 vilade 40% av hundarna i Sverige mer än 20 timmar per dygn och ingenting tyder på att den siffran har minskat.
Hunden är ett aktivt djur och behöver röra på sig vilket också visade sig av hans undersökning, 82% av hundarna som vilade mer än 20 timmar hundar uppvisade olika problembeteenden till skillnad mot 47% av de som vilade max 18 timmar per dygn.  Varför skapar bristande motion en hund med problembeteenden?
Ju mer hunden ligger och vilar på dagarna desto mer överskottsenergi bygger den upp. Denna energi måste ut på något sätt och då upplevs hunden som jobbig så snart den kommer ut.
Naturligtvis finns det en skillnad i hur mycket en hund ska röra sig , beroende på ras, ålder osv. Men för de flesta hundar räcker det inte med några koppelpromenader på asfalt per dag.
Hunden behöver få springa av sig, få klättra, balansera och nosa, så ge dig ut i skogen, jogga eller cykla med din hund några gånger per vecka också.
2. Bristande mental stimulans
Ofta kan vi känna att hur mycket vi än motionerar våra hundar eller låter dem "rasa av sig" i rastgården eller leka med en annan hund så blir dem inte trötta. I själva verket ökar hundens aktivitetsnivå. Om hunden däremot får använda hjärnan till att lösa problem, eller använda nosen till att spåra, så blir den trött. Beroende på ras behöver hunden jobba olika mycket, men ALLA  hundar behöver regelbunden mental stimulans. Hundens mentala arbete kan delas in i fyra huvudområden- nosarbete, inlärning, problemlösning och balans. Ett tips är att inte alltid lösa problem automatiskt åt hunden. Går den runt lyktstolpen, låt den komma på hur den ska gå tillbaka istället för att du för runt kopplet. Släng ut hundens mat på golvet eller gräsmattan när den ska äta. Låt den själv komma på hur den tar sig över, under eller runt olika hinder osv.
Tänk också på att saker som hunden redan kan, inte innebär någon mental stimulans! Det gäller att du använder fantasin och vidareutvecklar hundens övningar. Kika gärna på våra aktiverignskurser och nose work kurser här. 
3. Hälsoproblem
Om din hund plötsligt förändrar sitt beteende bör du alltid ta den till veterinär för att säkerställa att den inte har ont någonstans. Hundar kan ju inte tala om för oss vad som är fel och dem är experter på att försöka dölja sin smärta för oss. Det kan vara rygg/nackproblem, tandvärk, muskelskador, öroninfektioner, allergier och mycket mer.
Precis som för oss människor kan värk få en hund på dåligt humör. Vid hög fysisk aktivitet ökar dessutom halten av stresshormoner i kroppen vilket tillfälligt kan lindra hundens värk. Vilket kan vara en förklaring till att en hund som har ont någonstans plötsligt blir överdrivet aktiv.


4. Genetiska eller tidigt inlärda problem
I dag vet vi att den vuxna hundens beteende inte bara beror på vilka gener som den föds med, utan också väldigt mycket på hur tiken mådde under sin dräktighet och hur hon tog hand om valparna den första tiden. Dessutom spelar uppfödarens hantering av valparna fram tills dess att de lämnar kenneln en väldigt stor roll.
Det är därför väldigt viktigt att du tar reda på båda föräldrarnas mentalitet, vilket inte alltid är så lätt då det gäller blandrashundar. Du bör också besöka uppfödaren några gånger under valpens första tid för att försäkra dig om att både tik och uppfödare kan ta hand om valpen på bästa sätt.

5. Otydlig omgivning
Det kan uppstå problem då vi tror att hunden förstår vad vi menar, men i själva verket är vi otydlig med vad vi försöker säga till hunden. Vi är ofta duktiga på att påpeka alla gånger som hunden gör fel men dåliga på att berömma och tala om när hunden utför beteenden vi vill ha mer av. Vi slarvar även väldigt ofta med att använda frikommado för att tala om för hunden då den inte längre behöver sitta/ligga/gå fot eller vad vi nu gett den för kommando. Hur ska hunden då veta att den ska sitta tills du tex torkat alla tassar eller gå fot tills ni passerat en korsning?
Om din hund har ett beteendeproblem så börja först med att titta på dig själv- hur beter du dig i situationen? Vad sänder du ut för signaler?


6. Stress
Tyvärr har stressen i dagens samhälle även börjat påverka våra hundar. Stress kännetecknas av att individen (människa eller hund) överproducerar stresshormoner, vilket gör att kroppen alltid är beredd på någon form av aktivitet. En förhöjd nivå avdessa hormoner ger hunden en förhöjd puls, ökad muskelaktivitet och kan också ge beteendeförändringar.
Stress är ofta en följd av hundens grundläggande behov inte tillgodoses. Det kan vara för mycket vila, för lite vila, sjukdom, värk, hot, över- eller understimulans, förändringar i hundens miljö mm. Något vi sällan tänker på är att jaktlekar som att kasta pinnar och bollar till hunden kan vara väldigt stressande för vissa individer. Då är det ett bättre alternativ att gömma pinnen eller bollen och låta hunden använda sin energi till att söka rätt på den.
För hanhundar innebär löptikar ett stressmoment, hanen behöver dels hålla koll på tiken och hennes löpcykel men de behöver också hålla koll på andra hanhundar i området. Även om du inte alls har några planer på att para din hanhund så påverkas han ändå av alla dofter den löpande tiken avger. Bor du i ett tättbebyggt område är risken väldigt stor att du alltid har en löptik i din närhet och det vet din hanhund på långt håll.
Om hunden utsätts för hög stress under längre perioder utan möjlighet till återhämtning så kan stress bli väldigt farligt, precis som för oss människor. Det vi ofta ser hos dessa hundar är en rad fysiska och psykiska symptom som till exempel att hunden får svårt att koppla av, blir lättirriterad, stereotypa beteenden som tex att jaga sin svans, sämre aptit, sämre päls mm.

7. Okunskap om rasen eller raserna
Vet du vad din hunds ras/raser egentligen är framavlad till?
Våra hundraser har sedan lång tid tillbaka haft ett speciellt syfte att till exempel valla, vakta, jaga, fånga skadedjur, larma osv.
Om vi inte är medvetna som dessa egenskaper hos våra hundar så kommer vi garanterat få problem.
Jack Russel är en hundras som är framavlad till att jaga råttor och sorkar och drar sig inte för att gräva upp din trädgård eller bita ihjäl barnens kanin om den känner sig sysslolös. En Schnauzer som ursprungligen var en råttfångare och gårdshund har lätt för att skälla i olika situationer då den känner sig osäker eller hotad.
Det här är normala beteenden hos hundarna, beteenden som har förstärkts under många generationer för att det har passat människans arbetsuppgifter. Så det ligger på ditt ansvar att först ta reda på vad din hund egentligen är avsedd för och detta bör du helst göra innan du köper hunden!
Dessutom finns det olika beteenden som är fullt normala för hundar i allmänhet men som vissa människor upplever som problem. En valp och unghund t.ex biter på det mesta inkl. din dyra mobiltelefon eller de snyggaste skorna om du inte plockar undan dem först. Valpar smakar på sin omgivning precis som småbarn gör, för att lära sig vad saker är för något och det ligger på ditt ansvar att se till att hunden inte kommer åt olämpliga saker.
Hundar skäller när de vill ha uppmärksamhet, känner sig ensamma eller hotade. Hundar drar i kopplet, äter andra djurs avföring, vaktar matskålen eller tuggbenet och kissar oavsett var de är osv. Allt detta är naturligt för hunden och utförs i större eller mindre omfattning beroende på ras och individ. Det här är beteenden som med träning kan styras men det är hos många hundar omöjligt att helt få hunden att avstå från det.

8. Ändrade rutiner
Om det sker någon typ av förändring kan hunden bli stressad och orolig. Det kan röra sig om små saker som att du byter hundens foder eller större förändringar att hunden flyttar och byter miljö. Ändringar av de dagliga rutinerna påverkar ofta hunden mer än vad vi tror.
Du kan inte förklara för hunden varför du plötsligt får andra arbetstider, varför det kommer en ny medlem till familjen, varför ni flyttar från huset till en liten lägenhet eller varför husse/matte plötsligt inte finns kvar i hundens liv längre.
Känsligheten varier hos olika individer, medan en hund reagerar på minsta ändring kan en annan hund vara lugn även vid större förändringar. Men generellt påverkas hunden mer om du också är känslomässigt påverkad av situationen, så en ny bebis i familjen, en skilsmässa eller dödsfall eller jobbiga tonåringar påverkar både dig och hunden. Dessutom får du troligtvis också mindre ork för hunden vid större känslomässiga situationer vilket gör att du upplever hunden som extra jobbig.
Ge hunden tid att vänja sig vid det nya, försök att aktivera den mentalt och räkna med att hunden inte längre klarar av att vara lika duktig som annars.

9. Socialiseringsperioden
Vid 3-12 veckors ålder inträffar det vi kallar socialiseringsperioden. Under dessa veckor är hunden som mest mottaglig för nya intryck och valpen lär sig mycket om sin omgivning som den kommer att ha med sig i bagaget under resten av sitt liv.
Om hunden under dessa veckor inte får träffa människor, andra hundar, se bilar och cyklister, röra sig utomhus, vänja sig vid olika ljud osv. kommer den att växa upp till en osäker, rädd eller aggressiv hund.
En hund som har positiva upplevelser av många olika intryck från denna period har betydligt större chans att bli trygg och harmonisk.
Vet du med dig att din hund inte hade någon positiv socialiseringsperiod kommer du att behöva jobba mycket med att få din hund trygg. Det är en lång, kanske t.o.m livslång träningsprocess ni har framför er.
10. Spökåldern
Vid ca 18 månaders ålder blir hunden könsmogen och brukar hamna i vad som kallas "spökåldern".
Plötsligt blir även den tryggaste hund betydligt mer försiktig och saker som hunden inte alls reagerat över tidigare kan bli väldigt skrämmande, soptunnor, löv, en plastpåse. Detta är en övergående period och det är viktigt att tänka på att du under den här tiden aldrig tycker synd om eller ömkar din hund för mycket. Då förstärker du bara hundens rädsla. Var precis som vanligt och visa i stället hunden att omgivningen inte är farlig.